Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Orczy park

A főváros egyik még kevésbe felfedezett – bár a környéken élők által szívesen látogatott helye – a Nagyvárad térnél lévő Orczy park, amely az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több szolgáltatással várja a pihenni, felfrissülni vágyókat.

A park egyik bejárata a Nagyvárad tér sarkánál nyílik és innen belépve egészen a Természettudományi Múzeum épületéig sétálhatunk át. Azt gondolom, hogy ezt az útvonalat kevesen használják, pedig igen praktikus, akár a múzeumba igyekszik valaki, akár már onnan tart hazafelé.

Nézzük mi mindent nyújt a park a látogatóknak: vannak sportpályák, van egy kis kresz-park (gyerekeknek kerékpárral, rollerrel ideális), van erdei futópálya és egy kalandpark, hatalmas zöldfelületek napozáshoz és pihenéshez, tó.

 

Az Orczy park levegőből

Az Orczy park levelgőből

 

A park története

A park kiépítésének megkezdésekor -1794-ben- báró Orczy László volt a terület tulajdonosa, az ő szándéka alapján alakítottak itt ki egy nagyszerű angolkertet tóval, mesterséges dombbal, grottával, kápolnával. A parkot megnyitották a nagyközönség előtt is, kedvel kirándulóhelye volt a korabeli Pestnek. 1817 és 1820 között felépült egy üvegház, amely akkor a kor legnagyobbja volt az országban. 1829-ben változás történt a park életében, akkor ugyanis a terület megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára, a parkot ezután a nagyközönség csak korlátozott feltételekkel látogathatta, hamarosan felépült a Ludoviceum épülete is (Pollack Mihály tervei alapján).


A pompás üvegház az 1800-as évek közepén egy tűzvészben megsemmisült. A parkot 1873-ban, József nádor kezdeményezésére rendbe hozták, azzal a szándékkal, hogy újra a pesti polgárok kedvelt közparkja legyen, azonban ezután mégis a katonai akadémia kezdi el használni, gyakorlóterepet, lovast pályát kialakítva benne. Ettől kezdve a parkot a nagyközönség nem látogathatta.
A park részbeni helyreállítására 1995-ben került sor.


Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Hozzászólások

Szegedi János 2015-06-04 13:17:20
Az előző rendszerben Asztalos János Ifjúsági Park néven működött, virágzó sportélet folyt benne. Később a "Csinibaba" c. film egyes jeleneteit is itt vették fel a tónál.

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 09 + 21


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió