vissza | nyomtatás

Tájépítészeti könyvajánló - Kertörökségünk útikönyv

Kastélyok, kúriák, várak, kolostorok, mind-mind olyan műemlékünk, amelyek egykor rendezett, szépen tervezett környezetben pompáztak. Neves kerttervezők, építészek alkották meg, vagy alakították át a kor divatos stílusirányzatának megfelelően ezeket a kerteket, parkokat. Mára azonban sokszor a szakemberek számára sem egyértelmű, hogy egy adott park történelmi múlttal rendelkező történeti kert. Bár vannak árulkodó jelek, mégis ezeket meglátni, összefüggéseket felfedezni, feltárni a még meglévő értékeket csak hosszas kerttörténeti kutatás eredményeként lehet. Egyes esetekben pedig olyan mértékben pusztultak el a park lényegi elemei, hogy archív fotók, régi tervek, vagy csak parkleírások, visszaemlékezések nyomán tudjuk beazonosítani ezeket a gyorsan múló értékeinket, a történeti kerteket.

A KÖTET NEM KAPHATÓ, ELFOGYOTT
ÚJRA KIADÁSÁT TERVEZZÜK

„Kertörökségünk – Történeti kertek Magyarországon” címen megjelent kiadvány ezeknek a kerteknek, kulturális örökségünk sajátos tárgyainak eredt a nyomába. A mai Magyarország területén közel ezer történeti kertet ismerünk, mégis elenyésző azok száma, amelyek műemléki védettséget is élveznek. Természetesen a legjelentősebbek a legismertebbek is egyben, de vannak olyan kertek, amelyek még a közvetlen közelükben élők számára is rejtve vannak. A könyvben szereplő 150 kert egy olyan válogatás, amely célul tűzte ki, hogy felvillantsa a hazai kertművészet széles skáláját, a kis kolostorudvartól, a kastélyparkokon, arborétumokon és temetőkön át a parkrendszerekig típusokat, kerttörténeti stílusokat, területi elhelyezkedést is figyelembe véve.

Felhívni a figyelmet az értékekre, láttatni a még meglévő elemeket önmagában még nem elég, igazi előrelépés a pusztulás megállításában, az értékek mentésében akkor várható, ha ez értékké válik a fejekben is. Ennek egyik módja az Európában már jelentős múlttal rendelkező kertturizmus, amely hazánkban is fokozatosan teret hódít.  A turisztikai használatot segíti a könyv felépítése is. Az öt nagyobb területegység szerinti (Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Alföld, Budapest) térképi ábrázolás, a cím, a pontkoordináták segítik a beazonosítást, míg a tömör ismertetők, a légifotók, az archív ábrázolások (térképek, tervek, fényképek, képeslapok) a különlegesebb részletekre hívják fel a figyelmet. A könyv ízléses megjelenésével kitűnő ajándék, könnyű kezelhetőségével minden túrázónak, országjárónak elengedhetetlen útitársa lehet.