vissza | nyomtatás

Széchenyi tér

Széchenyi tér (Roosevelt tér)

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.

A tér kiemelt jelentőségét adja, hogy ide érkeznek a Lánchídon át Budáról érkezők. A híd megépítése jelentős hatással volt a tér sorsára, szerepére is, miként a Magyar Tudományos Akadémia székhaza is, mely talán a legismertebb (legjelentősebb) a teret körülvevő épületek közül, azonban az itt álló bérpaloták mind kiemelt szereplői a város történetének, akár a Gresham-palotát nézzük, akár a Belügyminisztérium épületét, vagy az egykor Spenót-házként elhíresült és napjainkra már átépített irodaházat, vagy a háborúban megsemmisült épületek helyén emelt két szálloda épületét vesszük.

A Gresham-palota madártávlatból

A tér egyetlen hibája, hogy hiába van egy aránylag nagy zöld felület a közepén, azt szabályos nem lehet megközelíteni –bár mindig van néhány ember, aki a többsávos úton átszaladva felkeresi-, igaz, talán ennek is köszönhető, hogy a zöldfelülete szinte egész évben szép. Azonban az innen nyíló panoráma biztos, hogy mindig népszerű lenne a városban élők és a turisták körében is.

Néhány éve a tér alá megépítendő mélygarázs híre keltett indulatokat, amikor sokan féltették a zöld felület komoly fáinak a sorsát, de szerencsére ez a probléma azóta megoldódott. Érdekes epizód a tér történetében, hogy 1867-ben itt emeltek koronázási dombot Ferenc József koronázásakor.

A Széchenyi tér hosszú évtizedekig Roosevelt tér néven volt ismert

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió