vissza | nyomtatás

Nagytétényi Kastélymúzeum parkja

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.

A pompás épületben világviszonylatban is egyedülálló bútorkiállítás tekinthető meg, melyet évente több alakalommal is izgalmas programok tesznek még vonzóbbá.

Amit ma láthatunk, az egy nagyon szép barokk épület, a kastély építéstörténete azonban a régmúltba, egészen a római birodalom koráig vezethető vissza, ugyanis egyes részleteiben az épület megőrizte az egykor itt állt villa rustica elemeit is.

A kastélyhoz annak idején hatalmas park is tartozott, ami mára jelentősen lecsökkent. Az eredetileg egészen a Duna partjáig leérő területet először a vasút vonala határolta le, majd még jobban beszűkítették. Bár napjainkban a kerítés mögötti részt tekinthetjük a kastély parkjának, az előtte álló terület egy része is megmaradt beépítetlennek, rajta ma egy nagyszerű játszótér várja a környékbelieket és az ide kiruccanó látogatókat.

A hármas-teraszos kialakítású barokk kerthez számos szobor, kút és kerti építmény tartozott, közülük néhány még ma is díszíti a parkot. A kertből sugárutak vezettek az épülethez, fácános kertjét, különleges növényeit már csak leírásból ismerjük.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió