vissza | nyomtatás

Markusovszky tér

Ha valaki azt kérné tőlem, hogy soroljam fel a kedvenc helyeimet Pesten, akkor biztos, hogy közöttük lenne a Markusovszky tér. Természetesen a mostani a felújított állapotában. Ezt a felújítást nyugodtan lehet példaként mutatni, mert itt olyan jó arányokban sikerült a téralakítás, hogy már attól boldog az ember, hogy látja ezt az egységet.

Tetszik a tér összetett alakja, ahogy a Kinizsi utcától indulva egészen az Üllői útig kiér. És az is, hogy több irányból is megközelíthető – például a Ráday utca felől is. Bármikor járok arra, mindig nagy élet van a téren. A környékbeliek örömmel pingpongoznak, fociznak, a kisebb gyermekek pedig a több emeletes mászókát és a tetejéről induló csúszdát élvezik.

A Markusovszky tér 2012 őszére készült el

Szerencse, hogy a tér két oldala csendes, kis forgalmú utcákra nyílik, és az Üllői út is van akkora távolságra, hogy nem zavaró a forgalma. Igazi kis sziget az a park a betonrengetegben, egy zöld mosoly a kilencedik kerület sűrűjében. Ha az Iparművészeti Múzeumba járnak vagy a Ráday utcában sétálnak, térjenek be ide is. Üljenek le az egyik padra és élvezzék a harmóniát, a nagyszerű arányokat és azt, hogy mennyire él a tér. Mert egy közösségi tér értelmét leginkább az adja, hogy mennyire szerették meg az ott élők, használják-e. Különben lehet akármilyen szép. A Markusovszky teret pedig szeretik az emberek, mert jól érzik magukat benne. Saját példámon tudom bizonyítani, hogy még olyanok is vannak, akik messzebbről is eljönnek ide.

A tér közel van a nagy forgalmú Üllői úthoz és a Ráday utcához

A park kialakítását az tette lehetővé, hogy az elmúlt évtizedekben ezen a helyen álló, de elbontott épületek helyén zöldfelületet alakítottak ki. A beruházás hosszúra nyúlt, utolsó részletei csak 2012 őszére készültek el, szerencsére a többi részt már korábban használatba lehetett venni. Az Üllői út felé eső, forgalmasabb részen –ahol korábban autóparkoló volt- most, többek között, egy kutyafuttató került kialakításra. A zöldfelület fenntartásához öntöző hálózat épült ki és a park egy része díszburkolatot kapott.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió