vissza | nyomtatás

Kemal Atatürk park

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.

A névadás nem várt diplomácia bonyodalmakat – tiltakozásokat- okozott, azonban a 19. kerület vezetése egyenlőre kitart a névadás mellett annak ellenére, hogy a nagy kapkodásban döntés született egy másik névadásról is, abban pedig Kispest isztambuli testvérkerületéről, Pendriknek nevezték el a parkot. A park avatásakor avatták fel a névadó mellszobrát is.

Nyilvánvalóan ez az affér nem fogja elrontani a park élvezeti értékét, aminek örülnek a környéken lakók, inkább csak egy újabb érdekes eleme lesz a fővárosi urban legendnek.

Maga a Fő utca –nevéhez méltóan- jelentős hosszúságú, a Nagykőrösi úttól indulva ér el egészen az Üllői útig, ahol az új közpark a kialakításra került. Nem ez az egyetlen park, amit a Fő utca érint, ugyanis keresztezi még a Templom teret, amelyen a Kispesti Nagyboldogasszony plébánia áll.

Reméljük, hogy a zajos keresztelőt követően a parknak nyugodalmas története lesz és a jövőben csak fejlesztésekkel, jó dolgokkal kapcsolatban olvashatunk róla.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió