vissza | nyomtatás

Hősök tere

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.

Soroksárt 1950-ben csatolták Budapesthez, ezután hosszú évtizedig a 20. kerület része volt, mígnem 1994-ben önállósodhatott. A családi házas, kertváros jellegű Soroksáron természetesen a fővárosi átlagosnál jóval magasabb a zöldfelületek aránya, így az itteni terek, parkok inkább közösségi térként fontosak –ahol a fontosabb boltok találhatóak meg, közintézmények és ahol a tömegközlekedési vonalak is találkoznak.

 

A 23. kerületben, Saroksáron fellelhető Hősök tere

A Hősök tere egyik végét az itteni egyik főút,  a Grassalkovich út érinti, másik végén pedig a Nagyboldogasszony templom áll. Közelében van az önkormányzat és megállója van itt a Ráckevére menő HÉV-nek is. Jelentős alapterületű, két részre osztott zöldfelületről van itt a szó, melynek egyik fele szépen parkosított, míg a másik játszó részek várják a gyermekes szülőket, a fiatalabb korosztályt.

A Hősök teréről elmondhatjuk, hogy a kerület szíve, annak középpontjában zöldelő oázisa.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió