vissza | nyomtatás

Besenyő park

Budapest egyes kerületeiben, ahol nagyobb számban épültek lakótelepek, a zöldfelületek legnagyobb része –sokszor 90%- lakótelepi park, azaz a házak közötti zöld felület. Magam is lakótelepen nőttem fel, nem becsülöm le ezek jelentőségét, hiszen azt nyújtotta annak idején számunkra, hogy szabadban, a lakásunk közelébe játszhattunk, ahová a szüleink is nyugodtan le mertek engedni.

Az újpalotai -15. kerületi- Besenyő park villamos végállomás, itt fordul meg a 62-as, a 62A és a 69-es villamos, így a park zöldfelületének nagyobb részét elfoglalja az a sínekből kerekített húrok, ami a járművek visszafordulását biztosítja. Szerencsére egy villamos végállomás nem annyira környezetellenes, mint mondjuk a buszoké, ahol nagy betonfelületek és olajfoltok uralják a helyet. Itt a sínek mellett (között) van lehetősége nőni a fűnek, fáknak, azaz a terület megadja a szemnek mindazt, amit egy park vizuálisan nyújtani képes.

Az 1985 négyzetméternyi felületű Besenyő park felújítására közel tíz éve került sor

Az 1985 négyzetméternyi felületű Besenyő park felújítására közel tíz éve került sor, ekkor a korábbi játszótérnél egy kétszer akkora, modern és biztonságos elemekkel felszereltet alakítottak ki. A gyermekeknek pedig az új játszó szerek mellett biztos, hogy legalább ugyanakkora élményt jelentenek a sárga járművek mozgásának a megfigyelése. Ha valakinek a fejében mesébe illő emlékeket ébreszt a park elnevezése, a Besenyő, az meg se álljon a közeli Mézeskalács térig!

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió