Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Népsziget

Népsziget (Szúnyog-sziget)

Két kerülethez, Újpesthez és Angyalföl is, tartozik a Népsziget, vagy másként Szúnyog-sziget (de nevezik Újpesti-szigetnek is). Egykor teljes értékű sziget volt, napjainkban már „csak” félszigetnek tekinthetjük, miután egy mesterséges földnyelv a szárazföldhöz köti. Megközelítésére a két végéről van lehetőség.

Egy 1695-ből származó leírásban Saban-szigetként tüntetik fel, a népnyelv azonban a Csigás- ill. a Szúnyog-sziget elnevezést használta. A vékony földnyelvet, amely a szárazföldhöz köti, az 1830-as években építették ki. Megépítik a Pesti és Fiumei úti Hajógyár Váci úti telepét, majd ide települ Ganz Danubius Hajó- és Darugyár és itt volt a Téli Kikötő is.

A Szúnyog-sziget egykor teljes értékű sziget volt, de napjainkban már "csak" félsziget

A sziget otthon nyújtott a sportolni, pihenni és kikapcsolódni vágyóknak is: nyugati oldala szabadstrandként működött és itt voltak a céges üdülők is, míg az öböl felőli oldalon kajak- és kenuszakosztályok telepei épületek ki.

Amíg nem épült meg a Vízművek számára a Csőhíd a sziget déli végében –ami gyalogosok is használhatnak-, addig kishajó-kompjárat szolgálta ki az átkelési igényeket. Az sziget elsősorban ipari igényeket elégített ki, a hajógyár mellett itt volt a Kavicskotró vállalat telephelye is.

A vékony földnyelvet, amely a szárazföldhöz köti, az 1830-as években építették ki

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 12 + 18


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió