Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Tájépítészeti könyvajánló - Kertörökségünk útikönyv

Kastélyok, kúriák, várak, kolostorok, mind-mind olyan műemlékünk, amelyek egykor rendezett, szépen tervezett környezetben pompáztak. Neves kerttervezők, építészek alkották meg, vagy alakították át a kor divatos stílusirányzatának megfelelően ezeket a kerteket, parkokat. Mára azonban sokszor a szakemberek számára sem egyértelmű, hogy egy adott park történelmi múlttal rendelkező történeti kert. Bár vannak árulkodó jelek, mégis ezeket meglátni, összefüggéseket felfedezni, feltárni a még meglévő értékeket csak hosszas kerttörténeti kutatás eredményeként lehet. Egyes esetekben pedig olyan mértékben pusztultak el a park lényegi elemei, hogy archív fotók, régi tervek, vagy csak parkleírások, visszaemlékezések nyomán tudjuk beazonosítani ezeket a gyorsan múló értékeinket, a történeti kerteket.

A KÖTET NEM KAPHATÓ, ELFOGYOTT
ÚJRA KIADÁSÁT TERVEZZÜK

„Kertörökségünk – Történeti kertek Magyarországon” címen megjelent kiadvány ezeknek a kerteknek, kulturális örökségünk sajátos tárgyainak eredt a nyomába. A mai Magyarország területén közel ezer történeti kertet ismerünk, mégis elenyésző azok száma, amelyek műemléki védettséget is élveznek. Természetesen a legjelentősebbek a legismertebbek is egyben, de vannak olyan kertek, amelyek még a közvetlen közelükben élők számára is rejtve vannak. A könyvben szereplő 150 kert egy olyan válogatás, amely célul tűzte ki, hogy felvillantsa a hazai kertművészet széles skáláját, a kis kolostorudvartól, a kastélyparkokon, arborétumokon és temetőkön át a parkrendszerekig típusokat, kerttörténeti stílusokat, területi elhelyezkedést is figyelembe véve.

Felhívni a figyelmet az értékekre, láttatni a még meglévő elemeket önmagában még nem elég, igazi előrelépés a pusztulás megállításában, az értékek mentésében akkor várható, ha ez értékké válik a fejekben is. Ennek egyik módja az Európában már jelentős múlttal rendelkező kertturizmus, amely hazánkban is fokozatosan teret hódít.  A turisztikai használatot segíti a könyv felépítése is. Az öt nagyobb területegység szerinti (Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Alföld, Budapest) térképi ábrázolás, a cím, a pontkoordináták segítik a beazonosítást, míg a tömör ismertetők, a légifotók, az archív ábrázolások (térképek, tervek, fényképek, képeslapok) a különlegesebb részletekre hívják fel a figyelmet. A könyv ízléses megjelenésével kitűnő ajándék, könnyű kezelhetőségével minden túrázónak, országjárónak elengedhetetlen útitársa lehet.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 18 + 52


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió