Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Tájépítészeti könyvajánló - Kertörökségünk útikönyv

Kastélyok, kúriák, várak, kolostorok, mind-mind olyan műemlékünk, amelyek egykor rendezett, szépen tervezett környezetben pompáztak. Neves kerttervezők, építészek alkották meg, vagy alakították át a kor divatos stílusirányzatának megfelelően ezeket a kerteket, parkokat. Mára azonban sokszor a szakemberek számára sem egyértelmű, hogy egy adott park történelmi múlttal rendelkező történeti kert. Bár vannak árulkodó jelek, mégis ezeket meglátni, összefüggéseket felfedezni, feltárni a még meglévő értékeket csak hosszas kerttörténeti kutatás eredményeként lehet. Egyes esetekben pedig olyan mértékben pusztultak el a park lényegi elemei, hogy archív fotók, régi tervek, vagy csak parkleírások, visszaemlékezések nyomán tudjuk beazonosítani ezeket a gyorsan múló értékeinket, a történeti kerteket.

A KÖTET NEM KAPHATÓ, ELFOGYOTT
ÚJRA KIADÁSÁT TERVEZZÜK

„Kertörökségünk – Történeti kertek Magyarországon” címen megjelent kiadvány ezeknek a kerteknek, kulturális örökségünk sajátos tárgyainak eredt a nyomába. A mai Magyarország területén közel ezer történeti kertet ismerünk, mégis elenyésző azok száma, amelyek műemléki védettséget is élveznek. Természetesen a legjelentősebbek a legismertebbek is egyben, de vannak olyan kertek, amelyek még a közvetlen közelükben élők számára is rejtve vannak. A könyvben szereplő 150 kert egy olyan válogatás, amely célul tűzte ki, hogy felvillantsa a hazai kertművészet széles skáláját, a kis kolostorudvartól, a kastélyparkokon, arborétumokon és temetőkön át a parkrendszerekig típusokat, kerttörténeti stílusokat, területi elhelyezkedést is figyelembe véve.

Felhívni a figyelmet az értékekre, láttatni a még meglévő elemeket önmagában még nem elég, igazi előrelépés a pusztulás megállításában, az értékek mentésében akkor várható, ha ez értékké válik a fejekben is. Ennek egyik módja az Európában már jelentős múlttal rendelkező kertturizmus, amely hazánkban is fokozatosan teret hódít.  A turisztikai használatot segíti a könyv felépítése is. Az öt nagyobb területegység szerinti (Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Alföld, Budapest) térképi ábrázolás, a cím, a pontkoordináták segítik a beazonosítást, míg a tömör ismertetők, a légifotók, az archív ábrázolások (térképek, tervek, fényképek, képeslapok) a különlegesebb részletekre hívják fel a figyelmet. A könyv ízléses megjelenésével kitűnő ajándék, könnyű kezelhetőségével minden túrázónak, országjárónak elengedhetetlen útitársa lehet.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 43 + 35


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió