Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Markusovszky tér

Ha valaki azt kérné tőlem, hogy soroljam fel a kedvenc helyeimet Pesten, akkor biztos, hogy közöttük lenne a Markusovszky tér. Természetesen a mostani a felújított állapotában. Ezt a felújítást nyugodtan lehet példaként mutatni, mert itt olyan jó arányokban sikerült a téralakítás, hogy már attól boldog az ember, hogy látja ezt az egységet.

Tetszik a tér összetett alakja, ahogy a Kinizsi utcától indulva egészen az Üllői útig kiér. És az is, hogy több irányból is megközelíthető – például a Ráday utca felől is. Bármikor járok arra, mindig nagy élet van a téren. A környékbeliek örömmel pingpongoznak, fociznak, a kisebb gyermekek pedig a több emeletes mászókát és a tetejéről induló csúszdát élvezik.

A Markusovszky tér 2012 őszére készült el

Szerencse, hogy a tér két oldala csendes, kis forgalmú utcákra nyílik, és az Üllői út is van akkora távolságra, hogy nem zavaró a forgalma. Igazi kis sziget az a park a betonrengetegben, egy zöld mosoly a kilencedik kerület sűrűjében. Ha az Iparművészeti Múzeumba járnak vagy a Ráday utcában sétálnak, térjenek be ide is. Üljenek le az egyik padra és élvezzék a harmóniát, a nagyszerű arányokat és azt, hogy mennyire él a tér. Mert egy közösségi tér értelmét leginkább az adja, hogy mennyire szerették meg az ott élők, használják-e. Különben lehet akármilyen szép. A Markusovszky teret pedig szeretik az emberek, mert jól érzik magukat benne. Saját példámon tudom bizonyítani, hogy még olyanok is vannak, akik messzebbről is eljönnek ide.

A tér közel van a nagy forgalmú Üllői úthoz és a Ráday utcához

A park kialakítását az tette lehetővé, hogy az elmúlt évtizedekben ezen a helyen álló, de elbontott épületek helyén zöldfelületet alakítottak ki. A beruházás hosszúra nyúlt, utolsó részletei csak 2012 őszére készültek el, szerencsére a többi részt már korábban használatba lehetett venni. Az Üllői út felé eső, forgalmasabb részen –ahol korábban autóparkoló volt- most, többek között, egy kutyafuttató került kialakításra. A zöldfelület fenntartásához öntöző hálózat épült ki és a park egy része díszburkolatot kapott.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 19 + 57


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió