Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Óhegy park

Óhegy park (Barátság park)

A X. kerület 20 hektár alapterületű zöldfelületének egykor Magyar-Szovjet Barátság Park (Barátság park) volt a neve, napjainkban azonban az itteni városrész után elnevezve, Óhegy parkként találhat rá, aki keresi.

A valaha szőlőültetvényekkel benépesített területen –erre a korra emlékeztet a Csősztorony- kőfejtő működött, melynek eredményeként egy jelentős méretű alagútrendszer alakult ki ezen a területen. Később téglagyár üzemelt itt, és ekkor is jelentős mértékű bányászat folytattak. A katlanokat az 1950-es évektől kommunális hulladékkal kezdték el feltölteni és egészen az 1970-es évek elejéig folyt ez a tevékenység, amikorra a járatokat teljesen megtöltötték. Ezután kezdődhetett el a terület parkká rendezése (1973-ban), Az elkészült parkot 1975-ben adták át és még egy arborétum is gazdagította. Hosszú és nyakatekert elnevezését a rendszerváltozás után változtatták a sokkal szebb és autentikusabb Óhegy parkra.

Egykor Magyar-Szovjet Barátság Parkként vagy Barátság parkként volt ismert az Óhegy park

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 22 + 22


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió