Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Nagytétényi Kastélymúzeum parkja

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.

A pompás épületben világviszonylatban is egyedülálló bútorkiállítás tekinthető meg, melyet évente több alakalommal is izgalmas programok tesznek még vonzóbbá.

Amit ma láthatunk, az egy nagyon szép barokk épület, a kastély építéstörténete azonban a régmúltba, egészen a római birodalom koráig vezethető vissza, ugyanis egyes részleteiben az épület megőrizte az egykor itt állt villa rustica elemeit is.

A kastélyhoz annak idején hatalmas park is tartozott, ami mára jelentősen lecsökkent. Az eredetileg egészen a Duna partjáig leérő területet először a vasút vonala határolta le, majd még jobban beszűkítették. Bár napjainkban a kerítés mögötti részt tekinthetjük a kastély parkjának, az előtte álló terület egy része is megmaradt beépítetlennek, rajta ma egy nagyszerű játszótér várja a környékbelieket és az ide kiruccanó látogatókat.

A hármas-teraszos kialakítású barokk kerthez számos szobor, kút és kerti építmény tartozott, közülük néhány még ma is díszíti a parkot. A kertből sugárutak vezettek az épülethez, fácános kertjét, különleges növényeit már csak leírásból ismerjük.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 19 + 36


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió