Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Kerekerdő Park

Kerekerdő Park (volt Lenhossék park)

 

Mint a mesében, hatalmas, négyszög alakú tér közepén áll a Kerekerdő park. Benne tisztelhetjük a Középső-Ferencváros egyik legnagyobb területű parkját. Játszóterét, ha senki nem látja, biztosan felkeresi olykor-olykor Dömdödöm és Mikkamaka!

A négyszögletű kerekerdő és hősei Lázár Ervin kiapadhatatlan gazdagságú képzeletének szülöttei. Az 1985-ben megjelent mesének már címe is elárulja, egy olyan helyről van szó, ami szokatlan, ahol a teremtmények kicsit elütnek a megszokottól, de ez nem gond. Itt van helye annak is, aki kék (miként Ló Szerafin), aki fenyőfa létére lépkedni tud (mint akár Nagy Zoárd), vagy aki fékezhetetlen agyvelejű, szeleburdi, öreg vagy csak annyit tud mondani: „dömdödöm”. A szereplők csupa kedélyes lények, akik együtt töltik idejüket, barátok, a szó legnemesebb értelmében. Ez a történet nem szól másról, mint a szeretetről, a barátságról, a segítőkészségről – azaz csupa közhelyről, amit gyakran mégsem lelünk hétköznapjainkban.

Mint a mesében, hatalmas, négyszög alakú tér közepén áll a Kerekerdő park.

A hatalmas területű park és játszótere ilyen elvarázsolt zugot jelenthet a gyermekek számára is, akik képzelete –akárcsak Lázár Erviné- sokkal többet képes belelátni ebbe a térbe, mint a felnőttek. Lázár Ervin a IX. kerületben élt és alkotott hosszú évtizedeken keresztül. Szűkebb otthona díszpolgári címmel és a park elnevezésével tisztelgett neves lakója előtt, ahol emléktábla is őrzi a 2006 decemberében elhunyt író emlékét.

A hatalmas területű park és játszótere elvarázsolt zugot jelent a gyermekek számára.

 

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 22 + 00


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió