Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Hunyadi tér

A Hunyadi tér a VI. kerület egyik zöld szigete, nem túl nagy, de ezen a környéken így is nagy értéknek számít, mert itt kevés a park, és ha van is, nem nagyobb területű.

Igaz, nincs messze az Andrássy út, a Kodály körönd és a Városliget, azaz, aki arra vágyik egy rövid sétával „kiszabadulhat” a házak öleléséből, de ezeknek a tereknek az igazi értéke abban rejlik, hogy a közeli házakból le tudnak ide jönni játszani a gyermekek, a padokon megpihenhetnek az idősebbek.

A Hunyadi tér „ismertségét” a piaca adja. A csarnok már igazi építészeti műemlék, hiszen 1897-ben építették. A 19. század második felében dinamikusan fejlődő városnak szüksége volt egy jelentős –központi- vásárcsarnok mellett több kisebb, egy-egy kerületet ellátóra is. Ezek sorába illeszkedik a Hunyadi téri is, amelyet Czigler Győző tervezett –szintén az ő munkája a Hold utcai csarnok – és napjainkban is megfelel eredeti funkciójának, hiszen minden megtalálható benne, ami egy alapos bevásárláshoz szükséges.

Időközben a csarnokkal szemben, a tér szélén kialakult egy alternatív árusító hely is, egy őstermelői piac, de innen indult a minőségi alapanyagokat kínáló Culináris lánc sikertörténete is (üzletük ma is megtalálható a téren).

A tér helyreállítására 2012-ben került sor, ennek során kicserélték a padokat, felfrissítették a növényzetet. Létesítettek egy zenepavilont, ahol koncerteket lehet majd tartani, fény és vízjátékot produkálni képes vízmedencét. A tér felújításához használt anyagokat úgy választották ki, hogy azok színükben, anyagukban harmonizáljanak a csarnoképület klasszicista stílusához, hogy megfeleljenek a felújítás jelmondatának : XIX. századi hangulat – XXI. századi színvonal.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 18 + 35


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió