Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Gesztenyés kert

A XII. kerület nem szűkölködik zöldfelületekben, a hegyek aljánál, ahol többségbe kerül a beton és az aszfalt, azonban mégis meg kell becsülni az olyan összefüggő és jelentős alapterületű parkokat, mint a BAH-csomópont közelében lévő Gesztenyés kert.

A park a forgalmas csomóponttól hosszan elnyúlva, egészen a Böszörményi útig tart, és bár nem ez a kerület legnagyobb alapterületű parkja –ez a cím a Városmajornak jár- nagyságát jól mutatja, hogy elfér benne –és még csak nem is zavarja a látogatókat- a Novotel szálloda, a Budapesti Kongresszusi Központ és a MOM Művelődési Központ épülete is.

Mai nap használatos elnevezését a terület 1985-ben kapta. Azt már kevesebben tudják, hogy 1885-től ezen a helyen egy temető, a Németvölgyi temető volt, melyet azonban 22 év múltán bezártak. Ebből az időszakból származnak a névadó gesztenyefák is, melyek napjainkra már igencsak terebélyessé növekedtek. Lombjaik alatt vezető sétautakon mindig látni néhány andalgó párt. Mert a Gesztenyés kert nagyon alkalmas hely egy romantikus sétára, de sokan használják sportolásra –futásra, kocogásra- a körívet leíró sétautat.

A XII. kerület nem szűkölködik zöldfelületekben

A Gesztenyéskert nagyon sokat fejlődött az elmúlt években –rendbehozták és minőségileg fejlesztették a játszóterét, kialakítottak egy elzárt részt a kutyásoknak, megújult a MOM Művelődési Központ és annak a park felé néző oldala-, nekem mégis jelentős hiányérzetem van, mert egy kis ráfordítással és odafigyeléssel még sokkal többet tudna nyújtani ez a terület a kerületben élőknek.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 23 + 27


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió