Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Feneketlen-tó

Ilyen névvel akár a Harry Potter regények egyik helyszíne is lehetne, de ez a varázslatos hely nekünk jutott, egyszerű földi halandóknak, budapesti (még pontosabban budai, XI. kerületi) lakosoknak.

A Feneketlen-tavat és a körülötte lévő parkot három oldaláról is igen forgalmas főútvonalak határolják, mégis nyugalomra talál benne, aki megpihenni akar.

Maga a névadó tó – mely természetesen nem feneketlen, mélysége 4 és 5 méter között van - 1877-ben alakult ki, amikor az egykor ezen a részen álló téglagyár munkásai egy agyaggödröt mélyítettek és ennek során egy vízfolyást értek el, ami azután feltöltötte a szép nagy gödröt.

Misztikus neve ellnére a Feneketlen-tó 4-5 méter mélységgel büszkélkedhet

Azt gondolom, hogy az egész park varázsát a tó adja, melyet a sétautakon kényelmesen körbe lehet járni, vagy a padokon elüldögélve nézni, ahogy a vadkacsák siklanak a vízén.

A sokáig elhanyagolt – de legalábbis nem karbantartott - terület parkosítására 1957-től kezdődően került sor. Hosszú évtizedig volt a park jellegzetessége a Budai Parkszínpad, megannyi színházi és zenés előadás (koncert) otthona. A színpad 1959-ben nyitott meg és kezdetben Bartók Béla nevét viselte (Budai Parkszínpadnak 1965-től nevezik).

Egykor a Budai Parkszínpad volt a park ékessége

Napjainkban a park egyik legnépszerűbb része a játszótér, melyet néhány éve példás módon felújítottak és szinte nincs a napnak olyan időszaka, amikor ne lenne gyermekekkel tele. A játszótér közelében áll a főváros egyik legkedvesebb köztéri szobra, egy ülő mackót ábrázoló alkotás. A mackóra fel lehet mászni és az ölébe lehet ülni, amit a kisebbek előszeretettel (és szeretettel) meg is tesznek.

A tóhoz kötődő számos városi legenda közé tartozik az is, mely szerint a hetvenes években leengedték a vízét és kitisztították a medrét.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Hozzászólások

Civertan 2015-06-18 09:39:49
Kedves Lóránt! Köszönjük a hozzászólását. A napokban sétáltam arra felé. Több légifotónk is van róla, mivel már közel 500 000 légifelvételt készítettünk Magyarország felett. www.legifoto.com Ezek segítségével adunk ki látványtérképeket. www. latvany-terkep.hu Szép napot! Üdv: László János Civertan Grafikai Stúdió
Lóránt 2015-06-17 16:04:25
A tó meder alja egyik oldalon valóban 4-5 méter mély, de a másik végén van egy széles kút szerű mélyedés. Ott 18 méter mély a tó. Könnyűbúvár koromban úgy 50-55 évvel ezelőtt az MHSZ könnyűbúvár csapatában mértük.

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 22 + 58


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió