Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Erzsébet tér

Az Erzsébet tér története a Lipótváros építésével egyidős.

A XIX. század elején még vá­sártérként funkcionáló területet 1854-ben kezdték el parkosítani több ezer facsemete beültetésével. 1872-ben kovácsoltvas kerítéssel vették körbe. 1892-ben Reitlinger György kertész porcelán név­­táblákkal látta el a fákat.

Ezen a területen építették fel a Német Színház ideiglenes épületét, majd a Nemzeti Szalont is. Az épület a II. világháború idején olyan mértékben károsodott, hogy végül le kellett bontani. Helyén épült fel a ma már műem­léki védettséget élvező modern buszpályaud­var 1948–1849 között. Ekkor került ide a Kálvin térről az impozáns Danubius-kút, amely Ybl Miklós 1883-ban készült alkotása.

A tér jelenlegi kialakítását 2001-ben nyerte el két ütemben. A ma kulturális központként működő, Gödörnek nevezett rész az 1990-es évek végén készült el. A Nemzeti Színház „félbemaradt” építkezésének elemeit felhasználva (mélygarázs) alakították ki a modern hangvételű, mai igényeket kielégítő, népszerű találkozóhelyet.

A buszpályaudvar másik oldalán, a szintén modern, újjáépült parkban, a Danubius-kút környezetében a nyugodtabb pihenésre vágyók tölthetnek el kellemes órákat.

Az Ezsébet tér madártávlatból

 

Az írás megjelent a Kertörökségünk című kiadványunkban

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 23 + 22


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió