Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Bajor Gizi park és a Nemzeti Színház előtti szoborpark

A Nemzeti Színház előtt kiszélesedő –parkká terebélyesedő- részt én mindig is úgy tekintettem, mint a Duna-parti sétány végét, ahová az ember kisétál, majd onnan visszafordulva folytatja az útját. (Való igaz, hogy tovább menni nincs értelme, kivéve, ha az ember a Lágymányosi-hídon átmegy Budára).

Az ék alakban kiszélesedő terület egyik végét a Nemzeti Színház épülete zárja le, másik –a Duna partjával ellentétes- felén pedig irodaházak állnak. Lehetne nyomasztó is ez az összeállítás, de itt szerencsére nem ezt érezzük.

Bajor Gizi park a Duna-parti sétányon

A park egyúttal tekinthető egy szabadtéri színészmúzeumnak is, hiszen egész alakos szobrot kapott Gobbi Hilda, Kiss Manyi, Ruttkai Éva, Latabár Kálmán, Tímár József, Major Tamás, Sinkovits Imre, Lukács Margit, Básti Lajos és Soós Imre. Az alkotások Bencsik István, Marton László, Kligl Sándor és Párkányi Raab Péter szobrászművészek munkái. (A Blaha Lujza téri régi Nemzeti Színház főhomlokzatának sziluettje a hajóorr előtti vízfelületbe fektetve látható. A Duna-parti oldalra Vörös kősivatagot idéző színes mészkő burkolat és spirituális építmények kerülnek.)

Szabadtéri színészmúzeum a Nemzeti Színház előtti szoborparkban

Ez a parkrész szervesen kapcsolódik a Nemzeti Színház épületéhez –annak mintegy külső térben megfogalmazott folytatása. Játszóterével, növénylabirintusával, sétányaival, a Duna közelségével és a Budára nyíló panorámájával –melyre a zikkurát tetejéról még jobb kilátás kínálkozik- Budapest egyik legkellemesebb tere.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Hozzászólások

Civertan 2013-11-18 12:24:36
Kedves Érdeklődő, talán itt ezen az oldalon tudnak önnek segíteni: www.kozterkep.hu
Szula Imréné 2013-11-16 18:31:04
Kérdésem,hogy melyik alkotás fűződik Csák Attila szobrászművész nevéhez?

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 21 + 51


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió