Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Kós Károly tér

A Kós Károly tér nem csak a 19. kerületnek, de egész Budapestnek
az egyik emblematikus helye, mint a Wekerletelep központja.

Az angol munkástelepek mintájára tervezetett és 1909 és 1925 között felépített városrészen 1007 ház épült, melyben vidékről felköltöztetett munkásokat kívántak elhelyezni. Rájuk való tekintettel alakították ki a kertvárosias hangulatban a telepet. A munkástelep központját adó tér kialakítására kiírt tervpályázatot Kós Károly nyerte meg (Az ő tervei alapján épült meg a 2. és 3. számú épület és a keleti kapuépítmény. A térre nyolc út vezet, ezek gyűjtik össze a környező utcák forgalmát.

A négyzet alaprajzú, harmonikus kialakítású tér közepén helyezkedik el
a jelentős kiterjedésű park, melyet körbe vesznek a lakó és közösségi épületek. Az utcák a négyzet sarkainál illetve középső részén csatlakoznak
a térhez.


A Kós Károly tér a Wekerletelep központja

A tér parkrészének felújítására 2010-ben került sor, ennek során felújították a burkolatokat, zenepavilont, szökőkutat, ivókutat, csobogókat, nyilvános wc-t alakítottak ki, lecserélték a park elhasználódott elemeit (padokat, asztalokat, stb) és épült két játszótér (egy a kisebbeknek és egy a nagyobbaknak), sportpályákkal.

Megnyitása után először a Főt tér, majd a Petöfi tér nevet viselő közterületet 1987-től nevezik Kós Károly térnek.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 11 + 32


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió