Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Kerekerdő Park

Kerekerdő Park (volt Lenhossék park)

 

Mint a mesében, hatalmas, négyszög alakú tér közepén áll a Kerekerdő park. Benne tisztelhetjük a Középső-Ferencváros egyik legnagyobb területű parkját. Játszóterét, ha senki nem látja, biztosan felkeresi olykor-olykor Dömdödöm és Mikkamaka!

A négyszögletű kerekerdő és hősei Lázár Ervin kiapadhatatlan gazdagságú képzeletének szülöttei. Az 1985-ben megjelent mesének már címe is elárulja, egy olyan helyről van szó, ami szokatlan, ahol a teremtmények kicsit elütnek a megszokottól, de ez nem gond. Itt van helye annak is, aki kék (miként Ló Szerafin), aki fenyőfa létére lépkedni tud (mint akár Nagy Zoárd), vagy aki fékezhetetlen agyvelejű, szeleburdi, öreg vagy csak annyit tud mondani: „dömdödöm”. A szereplők csupa kedélyes lények, akik együtt töltik idejüket, barátok, a szó legnemesebb értelmében. Ez a történet nem szól másról, mint a szeretetről, a barátságról, a segítőkészségről – azaz csupa közhelyről, amit gyakran mégsem lelünk hétköznapjainkban.

Mint a mesében, hatalmas, négyszög alakú tér közepén áll a Kerekerdő park.

A hatalmas területű park és játszótere ilyen elvarázsolt zugot jelenthet a gyermekek számára is, akik képzelete –akárcsak Lázár Erviné- sokkal többet képes belelátni ebbe a térbe, mint a felnőttek. Lázár Ervin a IX. kerületben élt és alkotott hosszú évtizedeken keresztül. Szűkebb otthona díszpolgári címmel és a park elnevezésével tisztelgett neves lakója előtt, ahol emléktábla is őrzi a 2006 decemberében elhunyt író emlékét.

A hatalmas területű park és játszótere elvarázsolt zugot jelent a gyermekek számára.

 

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 14 + 53


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió