Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Feneketlen-tó

Ilyen névvel akár a Harry Potter regények egyik helyszíne is lehetne, de ez a varázslatos hely nekünk jutott, egyszerű földi halandóknak, budapesti (még pontosabban budai, XI. kerületi) lakosoknak.

A Feneketlen-tavat és a körülötte lévő parkot három oldaláról is igen forgalmas főútvonalak határolják, mégis nyugalomra talál benne, aki megpihenni akar.

Maga a névadó tó – mely természetesen nem feneketlen, mélysége 4 és 5 méter között van - 1877-ben alakult ki, amikor az egykor ezen a részen álló téglagyár munkásai egy agyaggödröt mélyítettek és ennek során egy vízfolyást értek el, ami azután feltöltötte a szép nagy gödröt.

Misztikus neve ellnére a Feneketlen-tó 4-5 méter mélységgel büszkélkedhet

Azt gondolom, hogy az egész park varázsát a tó adja, melyet a sétautakon kényelmesen körbe lehet járni, vagy a padokon elüldögélve nézni, ahogy a vadkacsák siklanak a vízén.

A sokáig elhanyagolt – de legalábbis nem karbantartott - terület parkosítására 1957-től kezdődően került sor. Hosszú évtizedig volt a park jellegzetessége a Budai Parkszínpad, megannyi színházi és zenés előadás (koncert) otthona. A színpad 1959-ben nyitott meg és kezdetben Bartók Béla nevét viselte (Budai Parkszínpadnak 1965-től nevezik).

Egykor a Budai Parkszínpad volt a park ékessége

Napjainkban a park egyik legnépszerűbb része a játszótér, melyet néhány éve példás módon felújítottak és szinte nincs a napnak olyan időszaka, amikor ne lenne gyermekekkel tele. A játszótér közelében áll a főváros egyik legkedvesebb köztéri szobra, egy ülő mackót ábrázoló alkotás. A mackóra fel lehet mászni és az ölébe lehet ülni, amit a kisebbek előszeretettel (és szeretettel) meg is tesznek.

A tóhoz kötődő számos városi legenda közé tartozik az is, mely szerint a hetvenes években leengedték a vízét és kitisztították a medrét.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Hozzászólások

Civertan 2015-06-18 09:39:49
Kedves Lóránt! Köszönjük a hozzászólását. A napokban sétáltam arra felé. Több légifotónk is van róla, mivel már közel 500 000 légifelvételt készítettünk Magyarország felett. www.legifoto.com Ezek segítségével adunk ki látványtérképeket. www. latvany-terkep.hu Szép napot! Üdv: László János Civertan Grafikai Stúdió
Lóránt 2015-06-17 16:04:25
A tó meder alja egyik oldalon valóban 4-5 méter mély, de a másik végén van egy széles kút szerű mélyedés. Ott 18 méter mély a tó. Könnyűbúvár koromban úgy 50-55 évvel ezelőtt az MHSZ könnyűbúvár csapatában mértük.

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 11 + 47


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió