Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Erzsébet tér

Az Erzsébet tér története a Lipótváros építésével egyidős.

A XIX. század elején még vá­sártérként funkcionáló területet 1854-ben kezdték el parkosítani több ezer facsemete beültetésével. 1872-ben kovácsoltvas kerítéssel vették körbe. 1892-ben Reitlinger György kertész porcelán név­­táblákkal látta el a fákat.

Ezen a területen építették fel a Német Színház ideiglenes épületét, majd a Nemzeti Szalont is. Az épület a II. világháború idején olyan mértékben károsodott, hogy végül le kellett bontani. Helyén épült fel a ma már műem­léki védettséget élvező modern buszpályaud­var 1948–1849 között. Ekkor került ide a Kálvin térről az impozáns Danubius-kút, amely Ybl Miklós 1883-ban készült alkotása.

A tér jelenlegi kialakítását 2001-ben nyerte el két ütemben. A ma kulturális központként működő, Gödörnek nevezett rész az 1990-es évek végén készült el. A Nemzeti Színház „félbemaradt” építkezésének elemeit felhasználva (mélygarázs) alakították ki a modern hangvételű, mai igényeket kielégítő, népszerű találkozóhelyet.

A buszpályaudvar másik oldalán, a szintén modern, újjáépült parkban, a Danubius-kút környezetében a nyugodtabb pihenésre vágyók tölthetnek el kellemes órákat.

Az Ezsébet tér madártávlatból

 

Az írás megjelent a Kertörökségünk című kiadványunkban

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 11 + 18


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió