Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Clark Ádám tér

A Lánchíd és az Alagút közötti körforgalmával hazánk egyik legismertebb, emblematikus közterülete a Clark Ádám tér. Bár a Budavári sikló előtti részen is van valamennyi zöld felület –itt áll a klasszikus O kilométerkő-, azonban az igazi parkrész az ezzel szemben lévő területen van.

Majdnem kifelejtettem, pedig a körforgalom közepén -a ma is használatban lévő körforgalmat 1949-ben építették ki- is van egy szépen rendbe tartott zöld felület, amit parknak nem tekinthetünk, mert nem lehet besétálni hozzá, de a szemnek kellemes látvány, oldja az itt naponta megforduló, nem kis mennyiségű jármű tömegét.

A Clark Ádám tér a Lánchíd és az Alagút közötti körforgalmával hazánk egyik legismertebb, emblematikus közterülete

A teret, az azt két irányból átszelő utak négy részre –cikkelyre- osszák. Közülük kettő már az út szélén –a járda mellett- beépített, míg a Budavári Sikló előtt van egy kisebb tér, még kisebb zöld felülettel. Viszont a negyedik cikkely egy park, ami bár eddig nem tartozott a város legnépszerűbb zöld terei közé, megjósolható, hogy mostantól nem lesznek üresek a padjai, mindig fognak itt ülni városlakók és turisták, hogy élvezzék a páratlan szépségű panorámát.  

A park rész, ami a Duna felé néz, igazán mostantól lesz népszerű a turisták körében, köszönhetően annak, hogy a Green Sweden program keretében gyönyörűen felújították a korábban elhanyagolt területet. Ennek részeként fa pallókon lehet megközelíteni a park közepét, ahonnan kellemes kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra és a pesti oldalra.

A ma is használatban lévő körforgalmat 1949-ben alakították ki 

A térnek ezen a felén is sok turista fordul meg, egyfelől azért, mert itt van a megállója a városnéző buszoknak, másrészt pedig akik gyalog érkeznek Pestről, azok is jellemzően ezen az oldalon jönnek. Így ez a kis zöld sziget, nem csak a városlakóknak lesz kedvence, de megpihenésre fogja csábítani a turistákat is, akik így még egy kellemes élménnyel bővíthetik a fővárosi látogatásukat.

 

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 13 + 16


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió