Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Tabán

A Tabán hegyoldalra felfutó, hatalmas zöld területe egy legendás városrész furcsa mementója, melyet megszűntetése –a földdel történő egyenlővé tétele után- nem sóval, hanem fűmaggal szórtak be.

Bocsássanak meg nekem a drámai hangulatú bevezetőért, de ha ma mér nehezen is lehet elképzelni, ezen a domboldalon valaha házak álltak. És ha nem is hiányzik ma nekünk a beépített rész –nehezen képzeli ide az ember az utcákat, házakat-, azért a Tabán egykori világa, hangulata bizony nagyon hiányzik a mai Budapestből, még akkor is, ha itt-ott megpróbálnak valami hasonlót megalkotni.

A Tabán egy legendás városrész furcsa mementója

Természetesen, amikor a városrész lebontását elvégezték –az 1930-as évek elején-, akkor már megvolt a terv az újbóli beépítésére is, azonban annak megvalósítását megakadályozta a II. világháború kitörése. Így az egy, maximum kétemeletes házakkal sűrűn beépített, szórakozóhelyeivel –borozóival, éttermeivel- romantikus negyeddé fejlődött városrész úgy szűnt meg, hogy egy üres terület maradt utána. És így maradt egészen az 1960-as évek elejéig, ugyanis parkosításra csak ekkor került sor.

A mára már legendássá vált május 1-i popzenei fesztivált 1968-ban rendezték meg itt először. A Tabán legendás világát idézte meg hosszú évekig a Réckert, mely a mai romkocsmák előfutárának tekinthető, és melyet a Rác fürdő felújításakor zártak be.

A Hegyalja út alsó végénél azóta teljes szépségében pompázik a felújított Rác-fürdő, melyhez szállodai részt is csatoltak (sajnos még mindig nem nyílt meg az évek óta készen álló épület).

Tabán egykori világa, hangulata bizony nagyon hiányzik a mai Budapestből

Napjainkra a Tabán név a Várhegy, Gellért-hegy, Nagyhegy hármas közötti völgyet jelőli, egykor azonban ennél jóval nagyobb részt fogadott magába.

A Tabánra is igaz az, ami a legtöbb jelentősnek számító közparkunkra elmondható: sokkal többet tudna nyújtani egy kis ráfordítás árán, hogy tényleg tömegével keressék fel a környéken élő, azzal a céllal, hogy sétáljanak, pihenjenek a fái alatt.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Hozzászólások

gaspar2001 2013-09-16 12:32:22
Az 1900.-as évek elején Tabánrol készült fotó albumom anyagát bemutatnám ,megosztanám az érdeklôdökkel!
László 2013-01-22 09:45:03
A tabáni parkban való sétálás előtt, ajánlok egy szép kiadványt a Tabánról, mely a városrész történetét meséli el lényegre törően, a kialakulásától a lebontásáig. Nagyon sok régi és mai fotóval, mely alapján a parkban sétálóknak szinte megelevenednek a régi hangulatos utcácskák,házacskák, kocsmák. Kicsit Krúdy szelleme tér vissza velünk. Címe: Tabán egykor és ma (Vecsey A.)

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 20 + 57


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió