Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Szent István park

Ha Pesten lehet nagyon szeretni egy városrészt, akkor az mindenképpen az Újlipótváros. A Margit-hídtól kezdődően, hosszan a Duna-partját követő utcák sora illetve a rá merőleges keresztutcák hangulata, a szép házak, a kedves kis békebeli boltok egy mára már letűnt, de sokunk által visszavágyott kor világát idézik.

És ennek a külön világnak van egy saját édenkertje, egy szigete, a Szent István park, ahonnan kilátás nyílik a Dunára és a Margit-szigetre –sőt a budai hegyekre is-, ahol az ember egy kicsit érezheti úgy, mintha egy tengerparti városban lenne a promenádon. Mert itt minden végtelen: az ég kékje, a növények zöldje, a fehér házakról visszaverődő napfény. Sokan szeretik, hétvégenként igen sokan keresik fel, én mégsem éreztem még sohasem zsúfoltnak –ebből következően nem lehet kicsi-, és nyári estéken a gyermekes családok helyét átveszik –vagy még inkább melléjük telepednek- az esti koncertre érkezők. Mert a Szent István park igazi közösségi tér, ahol van élő zene is.


Valaha ezen a helyen egy parkettagyár állt, a park létesítését 1928-ben döntötte el a szép emlékű Fővárosi Közmunkák Tanácsa. A park létesítése határozta meg a környezetét is, ezért érezzük oly egységesnek az egészet: a határozatnak megfelelően a Duna-parthoz közelebb eső parkrész körül a kor stílusának megfelelő 5-6 emeletes házak épültek.

A Szent István parkban lehet sétálni, napozni, sportolni, a kisebbeket pedig jól felszerelt játszótér várja.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 10 + 21


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió