Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Szent István park

Ha Pesten lehet nagyon szeretni egy városrészt, akkor az mindenképpen az Újlipótváros. A Margit-hídtól kezdődően, hosszan a Duna-partját követő utcák sora illetve a rá merőleges keresztutcák hangulata, a szép házak, a kedves kis békebeli boltok egy mára már letűnt, de sokunk által visszavágyott kor világát idézik.

És ennek a külön világnak van egy saját édenkertje, egy szigete, a Szent István park, ahonnan kilátás nyílik a Dunára és a Margit-szigetre –sőt a budai hegyekre is-, ahol az ember egy kicsit érezheti úgy, mintha egy tengerparti városban lenne a promenádon. Mert itt minden végtelen: az ég kékje, a növények zöldje, a fehér házakról visszaverődő napfény. Sokan szeretik, hétvégenként igen sokan keresik fel, én mégsem éreztem még sohasem zsúfoltnak –ebből következően nem lehet kicsi-, és nyári estéken a gyermekes családok helyét átveszik –vagy még inkább melléjük telepednek- az esti koncertre érkezők. Mert a Szent István park igazi közösségi tér, ahol van élő zene is.


Valaha ezen a helyen egy parkettagyár állt, a park létesítését 1928-ben döntötte el a szép emlékű Fővárosi Közmunkák Tanácsa. A park létesítése határozta meg a környezetét is, ezért érezzük oly egységesnek az egészet: a határozatnak megfelelően a Duna-parthoz közelebb eső parkrész körül a kor stílusának megfelelő 5-6 emeletes házak épültek.

A Szent István parkban lehet sétálni, napozni, sportolni, a kisebbeket pedig jól felszerelt játszótér várja.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 12 + 15


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió