Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Széchenyi tér

Széchenyi tér (Roosevelt tér)

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.

A tér kiemelt jelentőségét adja, hogy ide érkeznek a Lánchídon át Budáról érkezők. A híd megépítése jelentős hatással volt a tér sorsára, szerepére is, miként a Magyar Tudományos Akadémia székhaza is, mely talán a legismertebb (legjelentősebb) a teret körülvevő épületek közül, azonban az itt álló bérpaloták mind kiemelt szereplői a város történetének, akár a Gresham-palotát nézzük, akár a Belügyminisztérium épületét, vagy az egykor Spenót-házként elhíresült és napjainkra már átépített irodaházat, vagy a háborúban megsemmisült épületek helyén emelt két szálloda épületét vesszük.

A Gresham-palota madártávlatból

A tér egyetlen hibája, hogy hiába van egy aránylag nagy zöld felület a közepén, azt szabályos nem lehet megközelíteni –bár mindig van néhány ember, aki a többsávos úton átszaladva felkeresi-, igaz, talán ennek is köszönhető, hogy a zöldfelülete szinte egész évben szép. Azonban az innen nyíló panoráma biztos, hogy mindig népszerű lenne a városban élők és a turisták körében is.

Néhány éve a tér alá megépítendő mélygarázs híre keltett indulatokat, amikor sokan féltették a zöld felület komoly fáinak a sorsát, de szerencsére ez a probléma azóta megoldódott. Érdekes epizód a tér történetében, hogy 1867-ben itt emeltek koronázási dombot Ferenc József koronázásakor.

A Széchenyi tér hosszú évtizedekig Roosevelt tér néven volt ismert

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 10 + 07


Add a Facebook-hoz
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió