Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Salkaházi Sára park

Az Üllői úti hangos forgataga mögött kedves és csendes kis utcák vannak, aki oda betér, meglepetten tapasztalja a rendezettséget, a régi és az új épületek jó arányú keveredését.

Az Üllői út egyenházai között feltűnik egy  Örökimádás templom, mely mögött, templomkert átépítésével alakítottak ki egy parkot a kerület épület és közterület rehabilitációja részeként.

A parkban látható az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékmű

A park kétharmada zöldfelület lett, ahová fákat, díszcserjéket, évelő növényeket, pázsitot, a tűzfalak mellett kúszónövényeket telepítettek és a tégla- és kavicsos burkolatú sétautakkal tagolt parkba egy tucat kerti padot építettek. A korábbi magas téglafal helyére pedig egy kovácsoltvas-kerítés került, ezzel a környezetbe kapcsolódott a terület.

A parkban látható az 1956-os Forradalom és Szabadságharc, Angyal István és a Tűzoltó utcai ellenállók emlékét idéző emlékmű (Szórádi Zsigmond műve), melyet 2009 júniusában avattak fel. A park névadója a  második világháború idején zsidókat mentő, majd mártírhalált halt Salkaházi Sára szociális testvért.

A park kétharmada zöldfelület  

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 10 + 39


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió