Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Orczy park

A főváros egyik még kevésbe felfedezett – bár a környéken élők által szívesen látogatott helye – a Nagyvárad térnél lévő Orczy park, amely az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több szolgáltatással várja a pihenni, felfrissülni vágyókat.

A park egyik bejárata a Nagyvárad tér sarkánál nyílik és innen belépve egészen a Természettudományi Múzeum épületéig sétálhatunk át. Azt gondolom, hogy ezt az útvonalat kevesen használják, pedig igen praktikus, akár a múzeumba igyekszik valaki, akár már onnan tart hazafelé.

Nézzük mi mindent nyújt a park a látogatóknak: vannak sportpályák, van egy kis kresz-park (gyerekeknek kerékpárral, rollerrel ideális), van erdei futópálya és egy kalandpark, hatalmas zöldfelületek napozáshoz és pihenéshez, tó.

 

Az Orczy park levegőből

Az Orczy park levelgőből

 

A park története

A park kiépítésének megkezdésekor -1794-ben- báró Orczy László volt a terület tulajdonosa, az ő szándéka alapján alakítottak itt ki egy nagyszerű angolkertet tóval, mesterséges dombbal, grottával, kápolnával. A parkot megnyitották a nagyközönség előtt is, kedvel kirándulóhelye volt a korabeli Pestnek. 1817 és 1820 között felépült egy üvegház, amely akkor a kor legnagyobbja volt az országban. 1829-ben változás történt a park életében, akkor ugyanis a terület megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára, a parkot ezután a nagyközönség csak korlátozott feltételekkel látogathatta, hamarosan felépült a Ludoviceum épülete is (Pollack Mihály tervei alapján).


A pompás üvegház az 1800-as évek közepén egy tűzvészben megsemmisült. A parkot 1873-ban, József nádor kezdeményezésére rendbe hozták, azzal a szándékkal, hogy újra a pesti polgárok kedvelt közparkja legyen, azonban ezután mégis a katonai akadémia kezdi el használni, gyakorlóterepet, lovast pályát kialakítva benne. Ettől kezdve a parkot a nagyközönség nem látogathatta.
A park részbeni helyreállítására 1995-ben került sor.


Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Hozzászólások

Szegedi János 2015-06-04 13:17:20
Az előző rendszerben Asztalos János Ifjúsági Park néven működött, virágzó sportélet folyt benne. Később a "Csinibaba" c. film egyes jeleneteit is itt vették fel a tónál.

1 |


Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 45 + 56


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió