Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Óhegy park

Óhegy park (Barátság park)

A X. kerület 20 hektár alapterületű zöldfelületének egykor Magyar-Szovjet Barátság Park (Barátság park) volt a neve, napjainkban azonban az itteni városrész után elnevezve, Óhegy parkként találhat rá, aki keresi.

A valaha szőlőültetvényekkel benépesített területen –erre a korra emlékeztet a Csősztorony- kőfejtő működött, melynek eredményeként egy jelentős méretű alagútrendszer alakult ki ezen a területen. Később téglagyár üzemelt itt, és ekkor is jelentős mértékű bányászat folytattak. A katlanokat az 1950-es évektől kommunális hulladékkal kezdték el feltölteni és egészen az 1970-es évek elejéig folyt ez a tevékenység, amikorra a járatokat teljesen megtöltötték. Ezután kezdődhetett el a terület parkká rendezése (1973-ban), Az elkészült parkot 1975-ben adták át és még egy arborétum is gazdagította. Hosszú és nyakatekert elnevezését a rendszerváltozás után változtatták a sokkal szebb és autentikusabb Óhegy parkra.

Egykor Magyar-Szovjet Barátság Parkként vagy Barátság parkként volt ismert az Óhegy park

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 05 + 31


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió