Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Markusovszky tér

Ha valaki azt kérné tőlem, hogy soroljam fel a kedvenc helyeimet Pesten, akkor biztos, hogy közöttük lenne a Markusovszky tér. Természetesen a mostani a felújított állapotában. Ezt a felújítást nyugodtan lehet példaként mutatni, mert itt olyan jó arányokban sikerült a téralakítás, hogy már attól boldog az ember, hogy látja ezt az egységet.

Tetszik a tér összetett alakja, ahogy a Kinizsi utcától indulva egészen az Üllői útig kiér. És az is, hogy több irányból is megközelíthető – például a Ráday utca felől is. Bármikor járok arra, mindig nagy élet van a téren. A környékbeliek örömmel pingpongoznak, fociznak, a kisebb gyermekek pedig a több emeletes mászókát és a tetejéről induló csúszdát élvezik.

A Markusovszky tér 2012 őszére készült el

Szerencse, hogy a tér két oldala csendes, kis forgalmú utcákra nyílik, és az Üllői út is van akkora távolságra, hogy nem zavaró a forgalma. Igazi kis sziget az a park a betonrengetegben, egy zöld mosoly a kilencedik kerület sűrűjében. Ha az Iparművészeti Múzeumba járnak vagy a Ráday utcában sétálnak, térjenek be ide is. Üljenek le az egyik padra és élvezzék a harmóniát, a nagyszerű arányokat és azt, hogy mennyire él a tér. Mert egy közösségi tér értelmét leginkább az adja, hogy mennyire szerették meg az ott élők, használják-e. Különben lehet akármilyen szép. A Markusovszky teret pedig szeretik az emberek, mert jól érzik magukat benne. Saját példámon tudom bizonyítani, hogy még olyanok is vannak, akik messzebbről is eljönnek ide.

A tér közel van a nagy forgalmú Üllői úthoz és a Ráday utcához

A park kialakítását az tette lehetővé, hogy az elmúlt évtizedekben ezen a helyen álló, de elbontott épületek helyén zöldfelületet alakítottak ki. A beruházás hosszúra nyúlt, utolsó részletei csak 2012 őszére készültek el, szerencsére a többi részt már korábban használatba lehetett venni. Az Üllői út felé eső, forgalmasabb részen –ahol korábban autóparkoló volt- most, többek között, egy kutyafuttató került kialakításra. A zöldfelület fenntartásához öntöző hálózat épült ki és a park egy része díszburkolatot kapott.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 21 + 46


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió