Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Kós Károly tér

A Kós Károly tér nem csak a 19. kerületnek, de egész Budapestnek
az egyik emblematikus helye, mint a Wekerletelep központja.

Az angol munkástelepek mintájára tervezetett és 1909 és 1925 között felépített városrészen 1007 ház épült, melyben vidékről felköltöztetett munkásokat kívántak elhelyezni. Rájuk való tekintettel alakították ki a kertvárosias hangulatban a telepet. A munkástelep központját adó tér kialakítására kiírt tervpályázatot Kós Károly nyerte meg (Az ő tervei alapján épült meg a 2. és 3. számú épület és a keleti kapuépítmény. A térre nyolc út vezet, ezek gyűjtik össze a környező utcák forgalmát.

A négyzet alaprajzú, harmonikus kialakítású tér közepén helyezkedik el
a jelentős kiterjedésű park, melyet körbe vesznek a lakó és közösségi épületek. Az utcák a négyzet sarkainál illetve középső részén csatlakoznak
a térhez.


A Kós Károly tér a Wekerletelep központja

A tér parkrészének felújítására 2010-ben került sor, ennek során felújították a burkolatokat, zenepavilont, szökőkutat, ivókutat, csobogókat, nyilvános wc-t alakítottak ki, lecserélték a park elhasználódott elemeit (padokat, asztalokat, stb) és épült két játszótér (egy a kisebbeknek és egy a nagyobbaknak), sportpályákkal.

Megnyitása után először a Főt tér, majd a Petöfi tér nevet viselő közterületet 1987-től nevezik Kós Károly térnek.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 02 + 58


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió