Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Hunyadi tér

A Hunyadi tér a VI. kerület egyik zöld szigete, nem túl nagy, de ezen a környéken így is nagy értéknek számít, mert itt kevés a park, és ha van is, nem nagyobb területű.

Igaz, nincs messze az Andrássy út, a Kodály körönd és a Városliget, azaz, aki arra vágyik egy rövid sétával „kiszabadulhat” a házak öleléséből, de ezeknek a tereknek az igazi értéke abban rejlik, hogy a közeli házakból le tudnak ide jönni játszani a gyermekek, a padokon megpihenhetnek az idősebbek.

A Hunyadi tér „ismertségét” a piaca adja. A csarnok már igazi építészeti műemlék, hiszen 1897-ben építették. A 19. század második felében dinamikusan fejlődő városnak szüksége volt egy jelentős –központi- vásárcsarnok mellett több kisebb, egy-egy kerületet ellátóra is. Ezek sorába illeszkedik a Hunyadi téri is, amelyet Czigler Győző tervezett –szintén az ő munkája a Hold utcai csarnok – és napjainkban is megfelel eredeti funkciójának, hiszen minden megtalálható benne, ami egy alapos bevásárláshoz szükséges.

Időközben a csarnokkal szemben, a tér szélén kialakult egy alternatív árusító hely is, egy őstermelői piac, de innen indult a minőségi alapanyagokat kínáló Culináris lánc sikertörténete is (üzletük ma is megtalálható a téren).

A tér helyreállítására 2012-ben került sor, ennek során kicserélték a padokat, felfrissítették a növényzetet. Létesítettek egy zenepavilont, ahol koncerteket lehet majd tartani, fény és vízjátékot produkálni képes vízmedencét. A tér felújításához használt anyagokat úgy választották ki, hogy azok színükben, anyagukban harmonizáljanak a csarnoképület klasszicista stílusához, hogy megfeleljenek a felújítás jelmondatának : XIX. századi hangulat – XXI. századi színvonal.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 04 + 22


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió