Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Kopaszi gát

Kopaszi gát (Lágymányosi öböl)

Az egyik legjobb dolog ami az elmúlt években a várossal (városban) történt. Véletlen volt, de pont arra kerékpároztam azon a hétvégén, amikor megnyitották. Kevesen voltunk még, furcsa volt a sok üres épület, de a kialakítás, a zöld felületek már akkor megragadóak voltak. Azóta is rendszeresen visszajárunk, és jó látni, ahogy a város belakja a területet. Élet költözött az épületekbe, és hétvégente néha már ki lehetne tenni a megtelt táblát. Utóbbi egyszerre mutatja azt, hogy mekkora igény van az ilyen parkokra és azt is, hogy mennyire kevés van belőlük Budapesten.

A romantikus öbölhangulatban a 2003-as év hozott változást 

A Lágymányosi városrész kialakítása az 1838-as árvíz után vett lendületet. Ma már bizony igencsak elcsodálkozunk, amikor azt látjuk, hogy a Műegyetem területén és azon túl, mekkora vízfelületek voltak ott, ahol mi már csak szárazfölddel találkozunk. Az ekkori gát építések során jött létre a Lágymányosi öböl is. Az így kialakult öböl rész kedvelt volt a víz közelébe vágyók között (horgászok, úszók, evezősök), melyek hatására vendéglátó helyek is létesültek a kiszolgálásukra. A romantikus öbölhangulatban a 2003-as év hozott változást, ekkor döntöttek a tulajdonosok és az önkormányzat a terület fejlesztéséről.

A park a megnyitása óta egyre népszerűbb, és az azóta történt fejlesztések mind azt segítik, hogy akik ide kijönnek, azok akár egy egész napot el tudjanak tölteni a pompás környezetben. A város egyik legszimpatikusabb táblái olvashatóak itt, rajtuk a fűre lépni szabad felirattal, és valóban, itt hatalmas területeken lehet focizni, lehet a vízparton napozni, ahol a homokos part még egy kis tengerparti hangulatot is hoz (igaz, a vízben fürdést tiltják, de nem lehet minden tökéletes). Nem szólnak ránk, ha kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával közlekedünk, egyszóval értelmes kereteken belül mindenki azt csinál, ami akar, és ez nagyon jó.

Időközben élet költözött az épületekbe, és hétvégente néha már ki lehetne tenni a megtelt táblát 

Vannak már éttermek, ahol meg lehet ebédelni (és vannak olcsóbbak és színvonalasabbak is), több helyen is lehet venni egy üdítőt vagy egy fagyit. Nagyon nagy a terület, és ha még a öböl végére tervezett gyaloghidat és megépítik, akkor teljesen körbesétálható lesz.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 27 + 15


Add a Facebook-hoz
Kemal Atatürk park »»

Kispesten, a Fő utca Üllői út végén kialakított közparkot a török köztársaság atyjáról, Mustafa Kemal Atatürkről nevezték el.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió