Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Károlyi-kert

Egy igazi paradicsomi kert a belváros szívében, ami akkor is kitűnne a környezetéből, ha nem ő lenne szinte az egyedüli zöldfelület ezen a városrészen. Hangulata felidézi nagyszüleink korát, a századforduló békebeli világát.Az idők során ez a terület tartozott a kalocsai érsekséghez és az egri püspökséghez is. A közel háromholdnyi területet gróf Károlyi Antal 1768-ban vásárolta meg. A kert a ma is álló palotához tartozott, innen származik az elnevezése is. A nagyközönség 1932-től látogathatja, amikor közparkká alakították át. (A kezdeti időszakban tágas francia barokk kert tartozott az épülethez, melyet kerítés választott el az épülettől.)Néhány éve a kert példás felújításon esett át, azóta igazi ékszerdoboza a belvárosban, ahová egyaránt szívesen jönnek el a kisgyermekes anyukák és azok is, akik a padokon megpihenve csak egy kicsit szeretnének kikapcsolódni, szerencsésebb napokon arcukat a napfény felé fordítva feltöltődni.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 27 + 24


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió