Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Gesztenyés kert

A XII. kerület nem szűkölködik zöldfelületekben, a hegyek aljánál, ahol többségbe kerül a beton és az aszfalt, azonban mégis meg kell becsülni az olyan összefüggő és jelentős alapterületű parkokat, mint a BAH-csomópont közelében lévő Gesztenyés kert.

A park a forgalmas csomóponttól hosszan elnyúlva, egészen a Böszörményi útig tart, és bár nem ez a kerület legnagyobb alapterületű parkja –ez a cím a Városmajornak jár- nagyságát jól mutatja, hogy elfér benne –és még csak nem is zavarja a látogatókat- a Novotel szálloda, a Budapesti Kongresszusi Központ és a MOM Művelődési Központ épülete is.

Mai nap használatos elnevezését a terület 1985-ben kapta. Azt már kevesebben tudják, hogy 1885-től ezen a helyen egy temető, a Németvölgyi temető volt, melyet azonban 22 év múltán bezártak. Ebből az időszakból származnak a névadó gesztenyefák is, melyek napjainkra már igencsak terebélyessé növekedtek. Lombjaik alatt vezető sétautakon mindig látni néhány andalgó párt. Mert a Gesztenyés kert nagyon alkalmas hely egy romantikus sétára, de sokan használják sportolásra –futásra, kocogásra- a körívet leíró sétautat.

A XII. kerület nem szűkölködik zöldfelületekben

A Gesztenyéskert nagyon sokat fejlődött az elmúlt években –rendbehozták és minőségileg fejlesztették a játszóterét, kialakítottak egy elzárt részt a kutyásoknak, megújult a MOM Művelődési Központ és annak a park felé néző oldala-, nekem mégis jelentős hiányérzetem van, mert egy kis ráfordítással és odafigyeléssel még sokkal többet tudna nyújtani ez a terület a kerületben élőknek.

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 22 + 59


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Nagytétényi Kastélymúzeum parkja »»

A Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély felkeresése már tekinthető egy kisebb kirándulásnak is –a belvárosból indulva-, azonban még elérhető tömegközlekedéssel.Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió