Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Térkép: megnyitás
Térkép: bezárás

Clark Ádám tér

A Lánchíd és az Alagút közötti körforgalmával hazánk egyik legismertebb, emblematikus közterülete a Clark Ádám tér. Bár a Budavári sikló előtti részen is van valamennyi zöld felület –itt áll a klasszikus O kilométerkő-, azonban az igazi parkrész az ezzel szemben lévő területen van.

Majdnem kifelejtettem, pedig a körforgalom közepén -a ma is használatban lévő körforgalmat 1949-ben építették ki- is van egy szépen rendbe tartott zöld felület, amit parknak nem tekinthetünk, mert nem lehet besétálni hozzá, de a szemnek kellemes látvány, oldja az itt naponta megforduló, nem kis mennyiségű jármű tömegét.

A Clark Ádám tér a Lánchíd és az Alagút közötti körforgalmával hazánk egyik legismertebb, emblematikus közterülete

A teret, az azt két irányból átszelő utak négy részre –cikkelyre- osszák. Közülük kettő már az út szélén –a járda mellett- beépített, míg a Budavári Sikló előtt van egy kisebb tér, még kisebb zöld felülettel. Viszont a negyedik cikkely egy park, ami bár eddig nem tartozott a város legnépszerűbb zöld terei közé, megjósolható, hogy mostantól nem lesznek üresek a padjai, mindig fognak itt ülni városlakók és turisták, hogy élvezzék a páratlan szépségű panorámát.  

A park rész, ami a Duna felé néz, igazán mostantól lesz népszerű a turisták körében, köszönhetően annak, hogy a Green Sweden program keretében gyönyörűen felújították a korábban elhanyagolt területet. Ennek részeként fa pallókon lehet megközelíteni a park közepét, ahonnan kellemes kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra és a pesti oldalra.

A ma is használatban lévő körforgalmat 1949-ben alakították ki 

A térnek ezen a felén is sok turista fordul meg, egyfelől azért, mert itt van a megállója a városnéző buszoknak, másrészt pedig akik gyalog érkeznek Pestről, azok is jellemzően ezen az oldalon jönnek. Így ez a kis zöld sziget, nem csak a városlakóknak lesz kedvence, de megpihenésre fogja csábítani a turistákat is, akik így még egy kellemes élménnyel bővíthetik a fővárosi látogatásukat.

 

Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

 
Szóljon hozzá Ön is!

Felhasználónév: (max. 20 karakter)


E-mail cím: (nem jelenik meg az oldalon, max. 100 karakter)


Hozzászólás: (max. 1000 karakter)

Ellenőrző kód: Kérjük írja be a két szám összegét! 19 + 32


Add a Facebook-hoz
Széchenyi tér (Roosevelt tér) »»

A legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét 2011-től viseli Pest egyik legjelentősebb tere. Előtte, hosszú évtizedekig Roosevelt tér volt a neve, de korábban viselte Ferenc József nevét is, miként hívták Lánchíd térnek, Kirakodó térnek, még előbb pedig Ács térnek.
Szent Imre tér »»

Csepel emblématikus tere, közlekedési központja, melynek története fontos része Csepel történetének is. A téren álló Kisboldogasszony templomot 1857 és 62 között emelték. Szintén itt került elhelyezésre egy II. világháborús emlékmű és az 56-os emlékmű, melyet 2006-ban avattak fel.
Fővám tér »»

Ki gépen száll fölébe, csak az láthatja, hogy a Fővám tér felújított park részében nemzeti színű a játszótér. Bevallom, nekem a földről ez megoldás nem tűnt fel, az annál inkább, hogy mennyivel barátságosabb lett a megújult tér, ahol szinte mindig eltölt az ember 10-15 percet megpihenve, ha arra jár, hogy gyönyörködjön a látványban.
Hősök tere »»

Mennyire elszoktunk már az ilyen elnevezésű terektől, nekem legalábbis egy korábbi időszak térelnevezési gyakorlata ugrott be rögtön a hősök szóról, pedig hősökre minden korban szükség van. Az itt bemutatott tér a főváros 23. kerületében, Soroksáron van.



Tamogató:
Az oldal üzemeltetője:

Civertan Grafikai Stúdió
Cím: 1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu
Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió